Katso esittelyvideo hoidosta täältä.
Läheisyyshoito tapahtuu sohvalla, sängyllä tai patjalla istuen tai maaten. Hoidettava istuu tai makaa hoitajan vieressä tai sylissä. Kaikki läheisyys tehdään kysymällä, ottaen huomioon hoidettavan tarpeet. Hoitaja halaa ja pitää lähellä, pitää kädestä kiinni, silittää kylkiä, päätä, käsiä, niin kuin hoidettavalle sopii. Hoidon aikana vaihdetaan asentoa tarpeen mukaan kehon puutumisen estämiseksi. Taustalla soi rentouttava musiikki. Hoitaja suhtautuu hyväksyvästi ja myötätuntoisesti asiakkaan asioihin ja tunteisiin, ja ilmaisee tämän myös sanallisesti. Kutsumme sitä soinnutukseksi.
Hoidon tarkoituksena on saada kokea hellyyttä ja läheisyyttä sekä kokea tulleensa kohdatuksi, kuulluksi, hyväksytyksi ja ymmärretyksi sellaisena kuin on.
Pidemmän tähtäimen päämääränä on oppia hyväksymään itsensä ja elämänsä sellaisena kuin se on. Tarkoitus on myös vahvistaa hoidettavan kykyä luoda läheisiä ihmissuhteita ja ottaa syvemmin ja merkityksellisemmin yhteyttä lähellä jo oleviin ihmisiin.
- Voit tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin olet.
- Voit kokeilla antautumista nyt-hetkeen.
- Voit rentoutua.
- Voit kohdata toisen ihmisen aidosti ilman suoritusta.
- Voit kohdata monenlaisia tunteita.
- Voit kokea huolehtivasi omista tarpeistasi.
- Voit tuntea saavasi lempeyttä ja hoivaa.
- Halutessasi voit kuulla itsestäsi kauniita asioita.
- Voit opetella ilmaisemaan omia tunteitasi ja tarpeitasi.
- Voit opetella kohtaamaan itsesi.
- Voit opetella irtipäästämistä.
- Voit oppia luottamaan elämään.
Hoidettava ottaa hoitoa vastaan ja hoitaja silittää tai hellii. Huom. hoitajaa ei silitetä tai hellitä takaisin. Päihtynyttä asiakasta ei oteta vastaan. Intiimejä kehon osia ei kosketa. Läheisyyshoiva ei ole millään tavalla seksuaalista. Läheisyyshoitoa koskee vaitiolovelvollisuus. Läheisyyshoivan ei ole tarkoitus korvata psykoterapiaa. Jos hoivattava käy terapiassa, niin suosittelemme neuvottelemaan terapeutin kanssa läheisyyshoitoon tulemisesta.
Hoitotakuu
Hoitamisen etiikkaan kuuluu, että jos hoitaja ei koe pääsevänsä myötätunnon tilaan, niin siitä kerrotaan asiakkaalle, jotta tilanne ei olisi epäsuotuisa hoidon laadun kannalta. Tällöin hoitoa ei tehdä, eikä peruuntuneesta hoidosta tarvitse maksaa mitään.
- Akuutista tai kroonisesta läheisyyden tarpeesta kärsivälle
- Yksinäisyydestä kärsivälle
- Merkityksellistä ihmiskontaktia vailla olevalle
- Avioeroa läpikäyvälle
- Leskeytyneelle
- Ruuhkavuosia elävälle
- Raskaan työn uuvuttamalle
- Liian kiireisestä elämänrytmistä stressaantuneelle
- Omaan sisimpään yhteyttä kaipaavalle
- Ajoittaisesta masennuksesta kärsivälle
- Toivottomuuden kanssa kamppailevalle
- Turvattomuutta kokevalle
- Itsensä hyväksymisen kanssa ponnistelevalle
- Lapsuudessa syliä vaille jääneelle
- Vääränlaista kosketusta elämässään saaneelle
- Kunnioittavaa kosketusta vaille jääneelle
- Lempeää ja hyväksyvää katsetta vaille jääneelle
- Terapeuttista läheisyyttä kaipaavalle
- Kunnioittavan läheisyyden oppimista toisen ihmisen kanssa harjoittelevalle
- Sille, jota ujostuttaa lähestyä vastakkaista sukupuolta
- Toisen ihmisen läheisyydessä olemisen harjoittelua kaipaavalle
- Syvärentoutusta kaipaavalle
- Läheisyysterapeutin ammatista kiinnostuneelle
- Eri hoitomuotoja innolla kokeilevalle
Hoitajan myötätunto on hyvin oleellista läheisyyshoidossa. Omien tarpeiden ja tunteiden myötätuntoinen kohtaaminen ylläpitää myönteistä suhdetta itseen ja toisten tunnetarpeisiin. Ilman myötätuntoa ja kykyä eläytyä hoidettavan tunnemaisemaan jää hoitaja sisäisesti tyhjäksi. Aito ihmisen tasavertainen kohtaaminen on hyvä mahdollisuus lempeän yhteyden kehittymiselle.
Läheisyyden ja luottamuksen mahdollisuuden kokeminen on aidon ihmisen luonnollinen tapa kokea elämää hetkessä. Toisen ihmisen kärsimyksen näkeminen herättää lohduttamisen tarpeen, kun omat tarpeet ja tunteet ovat kauniilla tavoilla tasapainossa. Tunneyhteyden rakentuessa on jollain tavalla mystistä kokea oman myötätunnon lämmön herääminen. Siinä hetkessä on herkkää kauneutta, joka kumpuaa lempeänä olona ihmisen sisältä.